Categorie: Nieuws

Conflict LED verlichting met sommige Can-bussystemen.

Hoewel de voordelen van LED-verlichting ten opzichte van traditionele verlichting overduidelijk zijn en de vraag naar LED-verlichting groeit, is de werking hiervan nog niet optimaal.

Wij worden wel eens gecontacteerd door klanten met het probleem dat de LED-verlichting op hun Van ’n Bike draagsysteem niet goed werkt.  Er verschijnt een storingsmelding op het dashboard en/of de verlichting knippert (kerstboomeffect).

Hoe dat komt?

De oorzaak hiervan ligt niet bij de LED-verlichting, maar wel bij de verlichtingsmodule of CAN-bussysteem die geïnstalleerd werd in de camper.

Een CAN-bussysteem (controller area network) zorgt ervoor dat er een foutmelding verschijnt indien de verlichting niet optimaal werkt.

Als de stroomafname vanuit de verlichting niet meer voldoende is, zal de module dit detecteren en een foutmelding geven.

Omdat een LED-lampje veel minder stroom verbruikt dan een gloeilamp, detecteert de module dit dus als een storing in de werking van de lichten.

Het resultaat is dat er een melding op het dashboard verschijnt en/of dat de verlichting gaat knipperen. (kerstboomeffect)

De verlichtingsmodules die Van ’n Bike aanbiedt zijn hierop voorzien en hebben dat probleem niet.

Mogelijke oplossingen :

  • Wendt u tot de installateur van de verlichtingsmodule.  De mogelijkheid bestaat om een weerstand te plaatsen.
  • Vervang de LED-verlichting door gloeilampverlichting.